This project involved setting new land, a very recent development featuring large lots and extremely low population density. Owing to these traits, in addition to abundant vegetation resistant to human interference, the appearance of the surroundings is more rural than properly urban. In this essentially natural setting, the project called for a peremptory construction attuned to the landscape and forming part of it.

The design, of rigorously economical formality, is based on two parallel walls that cross the entire width of the site. The layout of the house follows the contour of an existing hollow, providing different floor levels inside the building and enhancing its topological value. In addition, the roof became a new expanse of ground, featuring a lawn and water, presided over by two columns (chimney stacks) that respond from a distance to the far-off towers of the city. Out of respect for the natural environment, the house is so built that its presence is hidden from view, only the roof being fleetingly visible from the street, with the two concrete columns in the middle of the lawn appearing for an instant gazing out to the horizon.

The building was made of reinforced concrete, given the seismic conditions of the terrain. The double wall designed for the outside is made of stones collected on the site, thus emphasizing the link between the work and its place. The handcrafted nature of the building reinforces our hold on the land to which we belong and ensures for us that inalienable experience of humankind from which we should never stray.

Hill House